lauantai 29. syyskuuta 2012

Kursseista ja opiskelusta vielä kerran

Suosittelen, että laitatte tän biisin kuulumaan lukiessa tätä merkintää. Tää pyörii mulla jatkuvasti päässä, kun kävelen yliopiston käytävillä ja Darko-leffaillan jälkeen tää ei oo jättänyt millään rauhaan.
 Halusin kuvata vessaa ihan sen takia, että se demonstroi ehkä parhaiten missä kunnossa meidän yliopiston rakennus tällä hetkellä on. Tuoksuu homeelle, kosteille puuseinille ja seinistä rapisee maalit pois.
 Varsinkin meijän kampuksen vessoissa ei käsienpesu oo mitenkään kivaa. Toisesta hanasta tulee tulikuumaa vettä ja toisesta liian kylmää. Välillä käy niinkin, että lämmintä vettä ei tule laisinkaan (sama homma meidän keittiössä, mutta se on boilerin vika).
 Täällä ei harrasteta erityisesti muunlaisia lukkoja, kuin tuollaisia.

 Kampuskirjasto


 Pyöriä on viimeaikoina pöllitty myös yliopiston pihasta, joten ostin taas kerran jämerämmän lukon, että jos pysyisi edes hieman pidempään hallussa.
 Proffien yms. työhuoneet sijaitsee kyseisessä rakennuksessa.


 Harry Potter. Kaunein yliopistokampus mitä voisi toivoa. En usko, että tuo lakkaa milloinkaan olemasta ihmeellinen. Kiireisinä ja väsyneinä aamuinakin tulee ihan whoooaaa-fiilikset, kun pääsee perille.





 Koulumatkoihin kuluu pyörällä 40 minuuttia, kävellen 1h 20 minuuttia. Täällä alkaa olemaan jo syksy ihan kunnolla, kun jatkuvien sateiden lisäksi lehdet tippuu puista, tuuli heittelee oksia puista ja vihreys muuttuu värikirjoksi.
Frenchayn kampuksen käytävät on kamalat. Eksyin eilen melkein puoleksi tunniksi niihin enkä löytänyt takaisin sinne minne piti. En lähde enää yhtään kertaa tutkimaan paikkoja ilman jotain, joka tuntee tuon paikan tai omistaa kartan. Mun pitäis ostaa lukko ja hommata itselleni tuollainen lokeropaikka, sillä kirjojen raahaaminen joka viikko edestakaisin ei ehkä ole kovin järkevää.

Sitten tarkempaan selitykseen kursseista tai lähinnä niiden sisällöistä. Tää on hyvin suurella todennäköisyydellä uskomatonta toistoa asioista, sillä oon kirjoittanut tästä kaikesta jo useampaan otteeseen, mutta ihan selvyydeksi ja omaksi iloksi vielä kerran. Eli opiskelen tämän lukuvuoden aikana neljää moduulia (eli kurssia, ne on vain tuolla nimellä täällä). Kaikki on kakkosvuoden (Level 2) moduuleja, koska alunperin meille sanottiin, että ei voida ottaa vaihtareina kuin ekan ja tokan vuoden moduuleja, mutta sitten tulikin muutos ja olisi voitu ottaa myös niitä viimeisen vuoden opintoja. Olin kuitenkin jo ehtinyt valmistautua juuri näihin, niin en mennyt enää vaihtamaan. Valitsemani moduulit ovat siis nimeltään Victorian Frictions, Romanticism Unbound, Exploring the Eighteenth Century sekä Imagining America (1830-1970). 

Ensimmäiset kolme noista menee aika hyvin yhteen historiallisen ajankohtansa vuoksi, joka on todennäköisesti ihan hyvä ja helpottava asia. Imagining America-moduulin otin mukaan puhtaasta mielenkiinnosta ja tahdoin vähän laajentaa näkemystä, sillä ilman tuota kurssia olisin opiskellut vain ja ainoastaan englantilaista kirjallisuutta. Nyt tulee hyvin perehdyttyä vähän myös amerikkalaiseen. 
Jokaisesta moduulista on viikossa kolme tuntia opetusta. Tähän kolmeen tuntiin sisältyy luento, seminaareja sekä workshop-tunti. Romanticism-moduuli sisältää myös tunninmittaisen onlinesessionin, jossa luennoitsijat tekee meille erilaisia tietokilpailuja, kuva-analyysitehtäviä, äänestyksiä ja monivalintatehtäviä whiteboard-nimisen kanavan kautta. Meitä saatetaan myös pyytää alleviivaamaan ruudulle ilmestyvästä tekstistä joitain tiettyjä kohtia tai kirjoittamaan vastauksia kysymyksiin. Tuo on ihan uusi systeemi, joka tulee vasta nyt kokeiltavaksi, joten se voi olla joko hauskaa tai täysi kaaos. 

Sitten moduulisisällöistä tarkemmin:

Victorian Frictions
Tässä moduulissa on aika paljon tehtävää, sillä se sisältää sekä kaunokirjallisten teosten että runojen lukemista. Jokaiselle seminaarikerralle täytyy valmistautua tekemällä tehtäviä ja analyysejä runoista tai tekstikatkelmista. Semmassa käydään tarkasti läpi havaintoja ja semmatyöskentely pohjautuu lähinnä opiskelijoiden keskustelemiseen ja ryhmätöihin. Luennoilla käsitellään teoriaa ja luennoitsija on näissäkin suhteellisen vähän äänessä, sillä meille annetaan erilaisia tehtäviä, joista keskustella. Viime viikolla meidän piti pienen alustuksen jälkeen pohtia kolmen eri maalauksen esittämää kuvaa viktoriaanisesta ajasta ja sitä, kuinka käsite The Fallen Woman ilmentyy kuvista.
Arvostelu pohjautuu osallistumiseen, kokeeseen, muutamaan esseeseen sekä ennen joulua pidettävään presentationiin. Jokaisen täytyy varata itselleen aika viikon 4 ja 11 väliltä ja perehtyä johonkin akateemiseen artikkeliin, joka on tehty jonkun meidän käsittelemän teoksen pohjalta. Kyseinen artikkeli pitää käydä tarkasti läpi ja pitää siitä viiden minuutin puhe muulle ryhmälle. Tällä hetkellä en osaa vielä ahdistua tuosta tarpeeksi, kun siihen on vielä tovi, mutta sitten kun se on ajankohtaisempaa, niin tuun olemaan taas ihan hermona. 

Romanticism Unbound:
Tässä moduulissa luennollisesti käsitellään romantiikan aikaa ja sitä, millaista kyseisen ajan taide, kirjallisuus ja runous oli. Tämä on helpoimman kuuloisin moduuli, sillä luettavia teoksia oli kaunokirjallisuuden osalta vain viisi, mutta runoutta on senkin edestä. Arvostelussa otetaan huomioon kaksi esseetä, loppukoe sekä Reading log, jota aletaan työstämään ensi viikosta lähtien. Sen ideana on toimia eräänlaisena lokina, johon opiskelija kirjaa ylös ajatuksia, kommentteja ja kriittisiä näkemyksiä kirjallisuudesta, jota käydään lävitse. Vähimmäismäärä per merkintä tulisi olla noin 200 sanaa ja helmikuussa palautettaessa reading login kokonaispituuden noin 250 sanaa.

Exploring the 18th Century:
Tämä moduuli on tähän mennessä hankalin. Ei pelkästään sen takia, että opettaja on skotlantilainen ja puhetta on välillä hankalaa ymmärtää, vaan myös aiheiden takia. Tähän mennessä on luettu tunnilla pitkiä tekstipätkiä ja runoja ja keskusteltu niistä saman tien pohjaten kyseisen ajanjakson historialliseen kontekstiin ja tapahtumiin, jossa mulla on ollut hankaluuksia. Ensinnäkin se, että teksti luetaan nopeasti ja siitä täytyisi heti sanoa jotain fiksua, on äärettömän vaikeaa, kun oon niin hidas lukemaan. Useimmat tekstit on olleet vanhaa englantia ja paikallisetkin on kyselleet sanojen merkityksiä, joten voitte vaan uskoa miten kummissani minä olen. Toisekseen oon aika ulkona historian tapahtumista, kun siitä on niin kauan, kun oon viimeks opiskellut mitään historiallisia juttuja tarkemmin. Tällä kurssilla luetaan myös hyvin paljon eri teoksia, joten saattaa tulla hieman kiire. Arvostelussa otetaan huomioon esseet ja loppukoe. 

Imagining America:
Oon hirmuisen kiinnostunut tästä kurssista, vaikka yleisesti amerikkalaisuus yms. ei ookaan ihan missään kiinnostavien asioiden kärkipäässä. Kirjallisuus on kuitenkin rajattu just tietylle aikavälille, joten oon enemmän kuin innoissani tästä. Aloitettiin tutustumalla historiaan, lukemalla Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus ja ensi viikolla käydään alkuperäiskansoja koskevia tekstejä lävitse. Tää moduuli on ainakin tähän mennessä hyödyntänyt hirmuisesti eri keinoja opetuksessa, sillä pelkän puhumisen ja lukemisen lisäksi on ollut videota, kuvia, puheita...
Tämä on myöskin yksi työläimmistä moduuleista, sillä meidän täytyy kirjoittaa kuuden viikon ajan (yksi per viikko) 500 sananmittaisia vastauksia/esseitä annettuun kysymykseen (voivat olla myös luovia kertomuksia) ja käydään niitä seminaareissa lävitse. Viimeisellä viikolla työstetään kolmesta parhaasta tekstistämme portfolio ja palautetaan arvosteltavaksi. Sen lisäksi on group presentation neljän hengen ryhmissä, joka pidetään ensi helmikuussa. Esitelmän tulee kestää 20 minuuttia. Loppukoe ja kaksi esseetä tulee olla tehtynä tammikuussa sekä keväällä. 

Paljon työtä, mutta varmasti hirmuisesti uutta tietoa ja näkemyksiä asioihin. Näin ensimmäisen viikon jälkeen voin todeta, että elämäni raskain opiskeluviikko on takana. Päänsärkyä, väsymystä ja turhautumisen tunteita ei ole voinut välttää. Kieli on tuottanut hankaluuksia, mutta myös kehittynyt sanaston ja suullisenilmaisun osalta. Erilaiset opetustekniikat on kauhistuttaneet ja ilahduttaneet. Kaikesta on kuitenkin selvitty ja epävarmuus alkoi jo loppuviikkoa kohden vähenemään. Suomeen palatessa ei ainakaan enää pelota pitää esitelmiä, kun voi puhua tuttua ja turvallista suomea.

7 kommenttia:

  1. Moi! Sellaista kyselisin että suosittelisitko Bristolia kaupunkina ja UWE:a yliopistona? Yritän nimittäin päättää lähdenkö sinne vaiko yhteen toiseen yliopistoon Englannissa ens syksynä, eli olis kiva kuulla paikan päällä olleen mietintöjä asiasta :)

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Bristolia suosittelen ehottomasti kaupunkina, jos vähääkään tykkää vaihtoehtokulttuurista, katutaiteesta ja sellasesta. Täältä löytyy tosi paljon vaihtoehtoja kasvissyöjille/vegaaneille, joka on ollu miulle iso juttu. Sen lisäks joka päivä on jotain ohjelmaa ja varmasti kaikille löytyy jotain kiinnostavaa. Verrattuna muihin Englannin kaupunkeihin, tää on jotenkin erilainen. Ulkoisesti tosi rähjäinen verrattuna niinkin läheiseen paikkaan kuin Bathiin, mutta ihmiset on mukavia ja tunnelma just sopivan rento. Riippuu toki ihmisestä, että millasesta tykkää. :)

    UWE on ollu vähän niin ja näin.. Miulla ei oo kokemusta muista englantilaisista yliopistoista, niin ei oo kohdetta johon verrata, mutta tuolla asiat hoidetaan tosi hitaasti. Virallisiin juttuihin saattaa tulla vastaus kuukauden päästä, opiskelijakortit matkusti viime syksynä ties missä ja miuta ja kaveria ei löytynyt koko rekisteristä. Eivät ota huomioon minkäänlaisia poikkeustilanteita opiskelussa. Tutun läheinen kuoli ja pyysi lisäaikaa kouluhommaan - vastaus oli, että lykkää vuodella valmistumista :( Muutenkin maksuttavat ihmisiä ihan törkeästi ja eivät tarjoa miun mielestä sen tasoista opetusta (ite en onneksi maksa mitään, kun olen Erasmuksen kautta).
    Siinä vähän negatiivista puolta. Mutta opetuksesta oon tykännyt. Toimii mun mielestä paremmin kuin Suomen yliopistoissa. Töistä saa sekä kirjallista että suullista palautetta ja neuvontaa pyydettäessä. Seminaareja ja workshoppeja on enemmän kuin Suomessa eli joutuu oikeasti puhumaan ja käyttämään kieltä eikä vaan istumaan anonyymina luentosalissa. Henkilökunta on mukavaa ja meijän kampuksella on kissakin, hehe. :P

    Mitä sie olisit tulossa opiskelemaan ja vuodeksi vai pidemmäksi aikaa? Ja nuo negatiiviset puolet, ne on osa myös kiinni siitä, että ollaan Englannissa. Täällä viralliset asiat hoidetaan vähän niin ja näin verrattuna Suomeen muutenkin. :)

    VastaaPoista
  3. Juu siis sisustusarkkitehtuuria (interior architecture) olis tarkoituksena tulla opiskelemaan ihan koko tutkinto :) Toisena vaihtoehtona on pikkupaikkakunnan taidecollege sisustussuunnittelun saralla (interior design), mutta taidan nyt kallistua Bristoliin. Kaupunki vaikuttaa mukavalta ja kurssi on enemmän arkkitehtuuri kuin design painotteinen joten eiköhän se siitä suttaannu :D Jokaisessa paikassa taitaa olla ne omat hyvät sekä huonot puolensa, syksyllä nään sitten kannattiko. Mutta kiitos, ulkosuomalaisten blogeja on aina mukava selailla :)

    VastaaPoista
  4. Oi, kuulostaa tosi kivalle :) Ja huisia, jos päädyt Bristoliin. Sitten siunkin pitää pystyttää blogi, koska kiinnostais hirmusesti lueskella jonkun toisen täällä opiskelevan blogia. Mie kans luin aiemmin ihan hirmusesti just ulkosuomalaisten blogeja. Jotenkin pääs eri tavalla tutustumaan paikkoihin ennen Englantiin muuttoa ja oli kiva tietää millasia kokemuksia muilla oli kaikesta. :P

    VastaaPoista
  5. Firmasin just Bristolin, eli sinne ollaan tulossa :D Blogia oon kyllä harkinnut, mutta katotaan nyt löytyykö musta blogistia. Muiden blogien kautta on kiva päästä lähtemisen fiilikseen ja tosiaan saa vähän vinkkejä tulevasta :)

    VastaaPoista
  6. Oi vitsi, onneks olkoon ja tervetuloo :]
    Harmi, että alotat vasta syksyllä, kun ois ollu kiva nähä taas uusia suomalaisia täällä suunnilla.
    Mut jos innostut bloggailee, niin luen mielellään.

    VastaaPoista
  7. :) Valitettavasti en oo tota bloggaaja-tyyppiä, pidän mieluummin henk. koht päiväkirjaa jos on jotain kerrottavaa :D Mutta kiitos kiitos!

    VastaaPoista